Prirodni hipolipemici i biljna ulja iz Kemigovog asortimana

U prostorijama Hrvatskog farmaceutskog društva održano je predavanje na temu „Prirodni hipolipemici“ doc. dr. sc. Ane Mornar, mag. pharm. i Mirande Sertić, mag. pharm. sa Zavoda za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo izvrsno predavanje podržao je i Kemig sa svojim asortimanom prirodnih hipolipemika, među kojima ističemo ulje lana.

Od posljedica bolesti srca i krvožilnog sustava umire čak 30% svjetskog stanovništva, što ih čini glavnim uzrokom smrti u svijetu. U razvijenim zemljama svijeta 17% ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, a 10% od moždanog udara i ostalih cerebrovaskularnih bolesti. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organization, WHO) do 2030. godine više od 20 milijuna ljudi će godišnje umirati od infarkta miokarda i drugih srčanih bolesti te moždanog udara. Razvoju kardiovaskularnih bolesti, osim genetske predispozicije, pridonose u najvećoj mjeri nezdrava prehrana, manjak tjelesne aktivnost, pušenje i alkohol.

 

Značajan čimbenik rizika je povišena vrijednost lipida u serumu, posebice kolesterola. Za sprečavanje razvoja i liječenje postojećih kardiovaskularnih bolesti, potrebno je promijeniti stila života te uvesti medikamentoznu terapija koja je uglavnom usmjerena na snižavanje razina kolesterola u krvi.

 

Danas najčešće propisivani i primjenjivani lijekovi za snižavanje ukupnog i tzv. "lošeg" LDL kolesterola su statini. Statini su inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA (HMG-CoA) reduktaze, enzima koji katalizira odlučujući korak u biosintezi kolesterola. Također povećavaju razinu LDL receptora što posljedično smanjuje razinu LDL kolesterola u krvi. Terapija statinima snižava kardiovaskularni rizik i mortalitet. Osim najčešće korištenih statina i drugih lijekova koji se propisuju u terapiji hiperkolesterolemije, sve češće se primjenjuju i prirodni hipolipemici.

 

Svakako je najpoznatija crvena riža. Dobiva se fermentacijom obične riže pomoću kvasca Monascus purpureus. Farmakološki učinak crvene riže posljedica je njezinog bogatog sastava: zasićene i nezasićene masne kiseline, proteini, aminokiseline, škrob, fitosteroli, izoflavonoidi, vlakna, elementi u tragovima, niacin te najvažniji monakolini. Danas je poznato 14 monakolina, a najvažniji je monakolin K koji po svom kemijskom sastavu u potpunosti odgovara lovastatinu. Mehanizam snižavanja kolesterola i triglicerida je identičan onom komercijalno dostupnih statina, inhibicija enzima HMG-CoA reduktaze.

 

 

 

 

Artičoka se smatra funkcionalnom hranom zahvaljujući njenom bogatstvu mineralima, vitaminima te fitonutrijentima. Zahvaljujući bogatom sastavu polifenola, artičoka posjeduje brojna ljekovita svojstva: hipolipemičko, antioksidativno, hepatoprotektivno, antiemetičko, spazmolitičko, karminativno i diuretsko.

 

 

 

 

 

 

Osim gore navedenih, najčešće korištenih prirodnih hipolipemika, crvene riže i artičoke, u predavanju će biti spomenuti i ostali prirodni hipolipemici: češnjak, maslina, kopriva, maslačak, pirika, matična mliječ, soja, sjemenke grejpa, gugulipid, omega-3 masne kiseline, vitamini B, C i E, polikozanoli, koenzim Q10, biljna vlakna, karnitin i dr.

 

Pored prirodnih hipolipemika koji se mogu naći u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima te trgovinama zdrave hrane, u predavanju će biti spomenuti i potencijalni prirodni hipolipemici, još u fazi istraživanja. Danas se sve više dijetetskih proizvoda javlja na tržištu te je njihova primjena u stalnom porastu, posebice kod pacijenata koji prednost daju liječenju prirodnim proizvodima ili oni koji ne smiju koristiti lijekove zbog neželjenih nuspojava.

 

No, registrirani kao dodaci prehrani, ovi proizvodi ne podliježu strogoj zakonskoj kontroli kao i lijekovi, pa je potrebno naglasiti važnost kontrole kvalitete i standardizacije sastava. Stoga će na kraju predavanja biti dan osvrt na istraživanja kontrole kvalitete prirodnih hipolipemika, dostupnih na hrvatskom tržištu, provedena na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.