Održana Pranarom AKADEMIJA za zdravstvene djelatnike u Splitu i Zagrebu!

Dugo iščekivani edukativni događaj, Pranarom AKADEMIJA- Tečaj stalnog usavršavanja za zdravstvene djelatnike na području kliničke aromaterapije i oleoterapije, održan je u Zagrebu i Splitu, gdje se okupio veliki broj zainteresiranih sudionika. Ovaj jedinstveni događaj potvrda je kako farmaceutski i medicinski stručnjaci žele nove informacije s područja komplementarne medicine i farmakoterapije, a Kemigu je bila iznimna čast okupiti respektabilne predavače i stručnjake, na čemu im se zahvaljujemo! Pozivamo zainteresirane zdravstvene stručnjake da nas kontaktiraju na 01 204 33 22, ukoliko žele biti prisutni na Pranarom AKADEMIJI i u ostalim gradovima diljem Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molekularni aspekti u aromaterapiji – od molekule do prirodnog zdravlja

 

Prof. dr. sc. Sanda Vladimir-Knežević

 

 

Eterična ulja su prirodne kompleksne smjese velikog broja strukturno raznolikih kemijskih spojeva. Njihov terapijski učinak posljedica je prisutnosti određenih sastavnica koje djeluju u sinergističko-anatagonističkom odnosu. Da bi se u praksi osigurala učinkovita i sigurna primjena eteričnih ulja farmaceutske kakvoće potrebno je usvojiti i povezati znanje o kemijskom sastavu i terapijskim svojstvima koja su potkrijepljena rezultatima znanstvenih istraživanja. To je preduvjet ostvarivanju blagotvornog djelovanja eteričnih ulja na zdravlje ljudi i istovremenom izbjegavanju potencijalnih toksičnih učinaka.

 

Uvod u kliničku aromaterapiju i oleoterapiju

 

Mr.sc. Elizabeta Marok Grilec, mag.pharm., spec.kontrole i ispitivanja lijekova, aromaterapeut

 

Posljednjih nekoliko godina, eterična ulja se koriste kao pomoć u liječenju mnogih tegoba, ali i ozbiljnijih bolesti, koje su donedavno bile isključivo u domeni alopatske medicine. Klinička primjena eteričnih ulja eksponencijalno se širi i zaokuplja sve veću pažnju zdravstvenih stručnjaka. Obzirom na višestruke načine primjene i sistemski učinak, vrlo je važno da eterična ulja koja zdravstveni stručnjak preporučuje budu isključivo farmaceutske kakvoće i nezaobilazno kemotipizirana!

Nažalost, u želji da izbjegnu cijenu koja je u skladu s farmaceutskom kakvoćom eteričnog ulja u medicinskoj aromaterapiji i ponude jeftine alternative uz brzu zaradu, sve je više onih koji nepriličnim metodama patvorenja i razrjeđivanjem eteričnih ulja raznim sintetskim uljima i/ili organskim otapalima predstavljaju zdravstveni rizik za svakog pacijenta koji samostalno uzima eterična ulja u prirodnoj samomedikaciji, bez prikladnog savjeta zdravstvenog stručnjaka.

 

Prava aromatologija je iznimno zahtjevno komplementarno područje, koje se sve više integrira s konvencionalnim metodama u liječenju. Kada je riječ o ozbiljnim tegobama, eterična ulja moraju biti isključivo u rukama zdravstvenog stručnjaka, a u skladu s njihovom praksom i eterična ulja moraju biti najviše farmaceutske kakvoće, uz certifikat koji to i potvrđuje!

 

Prilikom korištenja eteričnih ulja, morate voditi računa da su ona klinički dobro ispitana i toksikološki sigurna za primjenu, posebice ukoliko je riječ o oralnoj primjeni eteričnih ulja, kakvu prakticiraju zdravstveni stručnjaci u okviru kliničke aromaterapije. Ono što je najvažnije, eterična ulja moraju biti kemotipizirana, a kada se u dozvoljenim indikacijama i kemotipovima koriste peroralno, tada je to u obliku mekih oleokapsula. Kemotipiziranje je svojevrsni „otisak prsta“ koji potvrđuje identitet eteričnog ulja i jamstvo je da su u tom kemotipu eteričnog ulja prisutne baš one aktivne sastavnice koje su odgovorne za djelovanje eteričnog ulja.

 

Francuska škola aromaterapije zagovara svojevrstan medicinski pristup i dozvoljava primjenu 100% prirodnih, čistih eteričnih ulja, obvezno kemotipiziranih i farmaceutske kakvoće, putem oralne primjene. U Francuskoj, ljekarnici i liječnici koji su prošli školovanje iz kliničke aromaterapije daju dozvoljena eterična ulja razrijeđena u biljnom ulju u obliku mekanih želatinskih kapsula ili kao gotove oleokapsule. Takva primjena se često naziva i aromatskom medicinom (aromamedicina); takav pristup može pomoći kod nekih čestih gastrointestinalnih tegoba ili rezistentnih infekcija, o čemu će biti više govora na predavanju. Sudionicima će biti predstavljeni primjeri evidence-based kliničke aromaterapije i oleoterapije, te se naglasiti perspektiva primjene određenih receptura u zdravstvene svrhe.

 

Sigurnost, toksikologija i kakvoća eteričnih ulja

 

Mr.sc. Jasminka Papić, dipl.ing. , aromaterapeut

 

Mogućnost mnogostruke primjene eteričnih ulja u različitim djelatnostima ljudskog života temelji se na njihovim  različitim organoleptičkim svojstvima i izuzetnoj farmakološkoj aktivnosti zbog koje ostvaruju brojne učinke na  ljudima, životinjama, biljkama, kukcima, gljivicama, bakterijama i virusima. Njihova specifična aktivnost rezultat je specifičnog i bogatog kemijskog sastava, čija je autentičnost ključna za adekvatnu i uspješnu primjenu svakog od njih. Vrlo mala odstupanja u njihovom očekivanom sastavu mogu za posljedicu imati značajnu razliku u ostavrivanju planiranih učinaka.

 

Kemijski profil svakog pojedinog eteričnog ulja nije konstanta. On ovisi o geografskom porijeklu biljke iz koje se ono izolira te izboru i uspješnosti provođenja svakog pojedinog koraka u njegovoj proizvodnji. Sve učestalije i sofisticiranije krivotvorenje eteričnih ulja još je jedna prepreka pri ostvarivanju željenog farmakološkog učinka. Stoga je za njihovu sigurnu i uspješnu primjenu, posebno u kliničkoj aromaterapiji, nužno primjenjivati eterična ulja čiji su sastav i kakvoća garantirani proizvođačkim specifikacijama i certifikatima izrađenim na temelju odredbi međunarodnih standarda za eterična ulja i farmakopejskih kriterija.

 

U interakciji između sastavnica eteričnih ulja i živog organizma, hlapljive organske supstancije reagiraju, pojedinačno ili u kombinaciji, s biomolekulama pojedinih tkiva i organa kreirajući specifičan biološki odgovor. Hoće li taj odgovor rezultirati očekivanim učinkom i pozitivnim terapijskim djelovanjem ili će za posljedicu imati neželjene posljedice, ovisi o odgovornosti i educiranosti terapeuta te kakvoći i primjenjenoj dozi eteričnog ulja.

 

Metode primjene eteričnih ulja

 

Dr.sc. Stribor Marković, mag.pharm. , fitoaromaterapeut

 

Aromaterapija je korištenje eteričnih ulja u svrhu liječenja, te očuvanja zdravlja. Do pogrešnog razumijevanja dolazi već kod definiranja pojma “bavljenje aromaterapijom”. Mnogi koji na neki način upotrebljavaju eterična ulja automatski podrazumijevaju da je već sama činjenica što ih koriste dovoljna da kažu kako se bave aromaterapijom. Je li to baš tako? Najveći potrošači eteričnih ulja su duhanska i prehrambena industrija. Očito da dodavanje eteričnog ulja u kocku za juhu ili u cigarete baš ne možemo nazvati aromaterapijom. Jednako tako je besmisleno nazvati aromaterapijom korištenje eteričnih ulja za dezodoriranje zraka, tekućeg sapuna za ruke ili omekšivača za rublje (a upravo ćete pod nazivom «aromaterapija» pronaći spomenute proizvode na policama trgovina). No, korištenje eteričnih ulja u smislenoj i ciljanoj terapiji, pa bila to i samopomoć primjenom eteričnih ulja u aromalampici, jest aromaterapija. Stoga je vrijeme da vidimo kakvi sve pristupi aromaterapiji postoje.

 

U francuskoj školi aromaterapije kemijska i botanička preciznost, koju sam ilustrirao u prethodnom odlomku, temelj je iz kojeg gradimo svo znanje i iskustvo u aromaterapiji, neovisno o tome koristimo li ulja dominantno za farmakološko djelovanje na tijelo ili za energetsko djelovanje na biće u cjelini. Takva preciznost daje konkretnije rezultate, uzemljuje aromaterapeuta i čini ga odgovornijim u radu s ljudima.

 

Nadalje, francusku školu aromaterapije karakterizira korištenje većih doza eteričnih ulja, te oralna, rektalna i vaginalna uporaba eteričnih ulja, a ne samo dermalna i inhalacijska primjena koja se češće spominje u anglosaksonskom pristupu. Ulja se koriste smislenije, konkretnije, a svako ulje ima vrlo jasan i konkretan set indikacija, odnosno tegoba i bolesti u kojima se koriste. Prisustvo farmaceuta kao jednih od predvodnika aromaterapije u Francuskoj (za razliku od Hrvatske, na žalost) osiguralo je i cijeli niz zanimljivih ljekovitih oblika s eteričnim uljima, poput vagitorija, supozitorija, kapsula, enteričkih kapsula, sublingvalnih tableta, sirupa, gelova, krema...

 

Anglosaksonska škola, kao što ime govori, začeta je u engleskim govornim zemljama (Velika Britanija i SAD). Za njen se osnutak «okrivljuje» Marguerite Maury, inače učenica Rene Maurice Gattefosse-a. Naravno, i ja koji sam nesklon takvom pristupu aromaterapiji, smatram vrlo pozitivnim njenu pojavu u povijesti aromaterapije. Ona je pokušala popularizirati aromaterapiju, napravivši koncept koji je danas bliži wellness opcijama, nego medicini. I time je odigrala značajan korak, na jednom nivou prema naprijed, a na drugom prema nazad.

 

Temeljna karakteristika anglosaksonskog pristupa je korištenje nižih doza eteričnih ulja, te izbjegavanje oralnog, rektalnog i vaginalnog korištenja. Premda možemo diskutirati o tome da li izbjegavanje takvih načina primjene eteričnih ulja u startu limitira aromaterapiju, glavni nedostatak anglosaksonskog pristupa ne leži u tome, već u gotovo monotonom izbjegavanju kemijske i botaničke preciznosti u mnogim knjigama. «Rosemary», «mint», «thyme» i «eucalyptus» i slični nazivi nalaze se u knjizi, bez da znamo o kojim točno vrstama ili kemotipovima govorimo.

 

Peroralna primjena biljnih i eteričnih ulja

 

Dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing.

 

Biljke se već tisućljećima koriste u prevenciji i liječenju raznih bolesti. No, danas se teži da su svi biljni ekstrakti standardizirani, i to za medicinske, kozmetičke i prehrambene svrhe. Standardizacijom i standardiziranim ekstraktom proizvođač garantira da se u 1g ili 1mL proizvoda nalazi određena količina aktivne komponente.

 

Biljna ulja, maslaci i voskovi pripadaju velikoj skupini spojeva koje nazivamo lipidi. Lipidi imaju mnogobrojne funkcije, služe kao energetsko "skladište" poput klasičnih masti i ulja; u sastavu su staničnih membrana svih živih bića (fosfolipidi, ceramidi, steroli, sfingolipidi) i time štitite stanicu i cijeli organizam od nepovoljnih utjecaja.

 

Biljna ulja mogu služiti za:

 

l  Prehrana – maslinovo, suncokretovo, sezamovo, bučinih sjemenki...

l  Zdravstvenu indikaciju – kolesterol/ateroskleroza – lan, riblje ulje, crni kumin, boražina, …

l  Kozmetika – sva ulja

 

Biljna ulja su aromatični tekući sastojci dobiveni ekstrakcijom iz cvjetova, plodova, listova, korijenja, sjemenki i kore biljaka i drveća. U oleoterapiji se koriste samo biljna ulja vrhunske kvalitete i čistoće, budući oni izravno čine djelotvornost tog proizvoda.

 

Oleoterapija označava sve popularniju primjenu biljnih ulja uz mogućnost nekoliko različitih načina primjene, od oralne do lokalne. Farmaceutima će biti prezentirana ulja koja imaju najviše znanstvenih dokaza o djelovanju na određene zdravstvene tegobe, naglasit će se njihova uloga u ciklusu arahidonske kiseline, te upoznati s načinima primjene i doziranjima.

 

Jednako tako prisutni će imati uvid u nedavno registrirane dodatke prehrani na tržištu RH, koji sadrže eterična ulja.

 

 

Magistralni pripravci na bazi biljnih i eteričnih ulja

 

Ines Buhač, mag.pharm.

Korijeni aromaterapije, kao dijela fitoterapije stari su koliko i čovječanstvo. Znanstveni pristup je međutim novijeg datuma, a bez njega nema mogućnosti razvoja aromaterapije. Eterična ulja su proizvod živog organizma, ona su smjese kemijskih supstancija (kao i sama biljka) i da bi se mogla uspješno koristiti potrebno ih je dobro poznavati. Mnogo je neznanja prisutno u aromaterapiji, mnogo je zabluda. Često se pogrešno pripisuju eteričnom ulju djelotvornosti same ljekovite biljke, a supstancije koje su za tu djelotvornost odgovorne uopće ne prelaze u eterično ulje. Djelotvornost čaja (vodene iscrpine-infuza ili dekokta), tincture ili ekstrakta i eteričnog ulja ne mogu biti iste jer im je različit kemizam. Budućnost aromaterapije ovisi o istraživanju kemizma eteričnih ulja i njihovom poznavanju. To je preduvjet za njihovu ispravanu uporabu. Aromaterapija je dio Farmakognozije, ljekarničke znanstvene discipline i ljekarnici su jedini visokoorazovani stručnjaci na području eteričnih ulja. Povećani interes za aromaterapiju i mogućnost njene primjene  u riješavanju zdravstvenih tegoba, otvaraju široke mogućnosti i za ljekarnike.

 

Bit ljekarničke struke kroz povijest bila je izradba lijekova Sve se rjeđe propisuju magistralni lijekovi, gotovo ih isključivo propisuju dermatolozi zbog nedostupnosti  ljekovitih kombinacija. Neki su zato skloni tvrditi da su magistralni pripravci zastarjeli, opsolentni, da su to pripravci koji pripadaju prošlosti. Za očekivati je međutim porast interesa, jer se otvara niz mogućnosti, posebice s primjenom eteričnih ulja u izradbi magistralnih pripravaka.

 

Ljekarnička praksa u nekim zemljama EU, podupire i razvija standarde za njihovu izradu. Ljekarnici su jedini kompetentni u tom području, imaju znanje, imaju opremu i uvjete da odgovorno mogu odgovoriti na sve zahtjeve.

 

Eterična ulja u infektologiji, alergologiji i imunologiji

 

Dr.sc. Stribor Marković, mag.pharm. , fitoaromaterapeut

 

Zrak oko nas je naizgled čist, no njime lebde sitne čestice prašine, peludi, mali organizmi, bakterije, spore plijesni i virusi. Stoga gornji dišni putevi, poput nosa i nosne šupljine, filtriraju zrak dlačicama i neravninama u koje se, zbog turbulentnog gibanja, te nečistoće zabijaju i lijepe. Nos puno djelotvornije filtrira zrak nego usta, pa je ispravna tvrdnja kako je disanje kroz nos zdravije od disanja kroz usta. Ukoliko jedan dio nečistoća ipak prođe kroz gornje dišne puteve, one mogu biti uklonjene stanicama koje ih izbacuju iz dišnog sustava zajedno sa sluzi, ili pak budu uništene u imunološkim stanicama koje se zovu makrofagi i kojih u plućima ima u velikom broju. Postoji li prirodna pomoć kod tegoba povezanih s reakcijom organizma na štetne vanjske podražaje?

 

Prisutni će imati prilike upoznati se koja su eterična ulja pogodna za tretman infekcijskih bolesti dišnog sustava, kod smanjenja alergijskih reakcija organizma i za osnaživanje imuniteta.

 

Primjena eteričnih i biljnih ulja u praksi liječnika - simptomatologija, način primjene i uspješnost terapije

 

Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut

 

Prisutni će imati prikaze slučajeva primjene eteričnih ulja iz perspektive liječnika kod bolesti urogenitalnog sustava (vaginalne infekcije (HPV, gljivični i bakterijski vaginitis), respiratornog sustava (preventivno djelovanje eteričnih ulja; infekcije gornjih dišnih puteva, sezonske alergije), te kod dermatoloških poremećaja (akne, gljivične infekcije kože i noktiju, atopijski dermatitis).

 

Eterična ulja u svakodnevnoj farmaceutskoj praksi – prikaz slučajeva

 

Karla Baričević, mag.pharm., aromaterapeut

 

Primjena kemotipiziranih eteričnih ulja u svakodnevnom savjetovanju s osvrtom na toksičnost i sigurnost primjene. Prikaz najčešćih slučajeva koji se mogu savjetovati pacijentima u samoliječenju respiratornih infekcija, vaginitisa , kožnih tegoba, tegobe lokomotornog sustava…

 

 

Aromakozmetika

 

Dubravka Gabrić, dipl.ing., aromaterapeut

 

Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome  što se koriste prirodni, koži slični materijali. Klasična kozmetika kao bazu koristi uglavnom naftne derivate, a parafin i vazelin ne hrane kožu. Koža štiti naše tijelo, između ostalog i od prodora tekućina koje bi uzrokovale bubrenje stanica. No, biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, njeguju je i hrane. Komercijalna kozmetika koristi iznimno puno konzervansa kako bi proizvod mogao godinama nepromijenjen stajati na policama trgovina, a konzervansi znaju izazivati alergije. U prirodnu kozmetiku ne dodaju se konzervansi, pa proizvodi imaju kraći rok trajanja i kreme se moraju držati u hladnjaku kako se ne bi pokvarile. Glavni sastojci prirodne aromakozmetike su hladno prešana i nerafinirana biljna ulja (badem, lješnjak, jojoba, makadamija, avokado…), bezalkoholni hidrolati (cvjetne vodice), eterična ulja aromaterapijske kvalitete, te još neki dopunski sastojci (zelena glina, kukuruzni griz, sol, razni  čajevi, pčelinji vosak, lanolin…).

 

Pacijent između zdravstvenih djelatnika i medija u suvremenoj aromaterapiji

 

Andrea Šitum; fitoaromaterapeut, urednica portala Naturala.hr

 

Predavanje će razmotriti utjecaj zdravstvenih djelatnika i medija na formiranje mišljenja i jasnog stava javnosti prema suvremenoj aromaterapiji i ostalim suvremenim prirodnim metodama liječenja, prevencije i održavanja zdravlja. Postoji li kod pacijenata određeni oprez i  skepsa prema suvremenoj fitoterapiji i aromaterapiji koji se temelje na kontradiktornim informacijama, poluinformacijama i neistinama na koje pacijent nailazi na različitim medijskim platformama te kakvu ulogu u raspetljavanju tog „gordijskog čvora“ imaju zdravstveni djelatnici, a kakvu sami mediji?