Mini-simpozij: Magistralni pripravci - Pogled u budućnost

U Hotelu Dubrovnik je održan stručni mini-simpozij "Magistralni pripravci- Pogled u budućnost" u organizaciji tvrtke Kemig i partnerskih zdravstvenih ustanova: Ljekarne Bjelovar, ZU Farmacia, Ljekarne Salus i Ljekarne Švaljek. Preko okupljenih 200 sudionika, liječnika i farmaceuta, s iznimnim je zanimanjem popratilo ovu tematiku, obzirom na sve inovativnije magistralne recepture ali i intenzivne promjene u regulativi ljekarničke djelatnosti diljem EU zemalja u pogledu izrade magistralnih pripravaka. Odlična predavanja održali su iskusni propisivači magistralnih pripravaka na području dermatovenerologije i ginekologije.

Prof.dr.sc. Andrija Stanimirović (dermatovenerolog)- Iskustvo u propisivanju magistralnih pripravaka u općoj dermatovenerologiji

Prof.dr.sc. Aleksandra Basta Juzbašić (dermatovenerologinja)- Magistralni pripravci u korektivnoj dermatologiji

Dr.med. Aleksandar Jukić (ginekolog)- Magistralni pripravci u ginekološkim indikacijama

Andrea Košćec, mag.pharm.- Inovativni pristup magistralnim pripravcima

Anita Galić, mag.pharm., univ.mag.- Trendovi i EU izazovi u izradi magistralnih pripravaka

 

Kroz dugu povijest su magistralni pripravci integralni dio ljekarništva i medicinsko-liječničke prakse. Zbog pojave inventivnih lijekova u ograničenim farmaceutskim oblicima, radi lijekova za vrlo rijetke bolesti, te uslijed potrebe za pedijatrijskim dozama lijekova ili jednostavno zbog boljih i novijih terapijskih opcija za pacijente, magistralni pripravci sve se više izrađuju koliko god se generaliziralo kako za njima više nema potrebe. Predavanja stručnih predavača su potvrdila kako prilike za razvoj ovog područja u hrvatskom magistralnom ljekarništvu itekako ima, samo je potrebno ulagati u razvoj novih primjenjivijih znanja i vještina, uz istovremenu stručnu prilagodbu regulativama, ali na način koji štiti ljekarnike. 

Okrugli stol koji je održan nakon predavanja, okupio je brojne vodeće zdravstvene stručnjake koji su izmijenili svoje dojmove i iskustva o problematici i budućnosti "magistralaca" u Hrvatskoj: 

Prof.dr.sc. Aleksandra Basta Juzbašić, dr.med., spec.derm. 
Tihana Govorčinović, mag.pharm.
Aleksandar Jukić, dr.med., spec.gin.
Maja Ljubić Bernašek, mag.pharm., spec.
Mr.sc. Elizabeta Marok Grilec, mag.pharm., spec.
Mate Portolan, mag.pharm.
Dr.sc. Asja Smolčić Bubalo, mag.pharm., spec.
Prof.dr.sc. Andrija Stanimirović, dr.med. spec.derm. 
Mr.sc. Verona Sučić, mag.pharm., spec.
Mr.sc. Ina Topić, mag.pharm.

Obzirom na sve veći broj evidence-based inovativnih magistralnih formulacija, koje proizlaze iz uspješne interdisciplinarne suradnje liječnika i ljekarnika, nameće se potreba za detaljnijim uređivanjem i očuvanjem znanja i tradicije magistralnih pripravaka i u hrvatskom ljekarništvu, na čemu će se u bližoj budućnosti intenzivno raditi.

Kemig se iznimno zahvaljuje svim predavačima i stručnjacima koji su sudjelovali u raspravi Okruglog stola, svim sudionicima simpozija, a posebice partnerskim ustanovama koje su podržale ovakvu tematiku pokazavši kako se sve više razvija osjećaj za inovacije i interdisciplinarno unaprjeđivanje ljekarničke struke u Hrvatskoj.