Kemigova čestitka povodom Svjetskog dana magistara farmacije!

Povodom Svjetskog dana farmaceuta, FIP poziva sve magistre farmacije da podijele svoje misli, vizije, ideje i rješenja kako bi se značajno pojednostavila primjena lijekova, bez obzira kako oni bili složeni. Tvrtka Kemig također čestita svim magistrima farmacije njihov svjetski dan i obvezuje se kako će u budućim aktivnostima svakako ponuditi pojednostavljenje medikacije i lakšu dostupnost novih terapijskih rješenja za pacijente!
Donosimo Vam prilagodbu teksta sa FIP-ove službene stranice povodom Svjetskog dana magistara farmacije!

Međunarodna farmaceutska federacija (The International Pharmaceutical Federation, FIP) je 25. rujna 2013. obilježila Svjetski dan magistara farmacije (farmaceuta), s ovogodišnjom temom:

Farmaceuti- poticanje jednostavnije primjene lijekova, bez obzira na njihovu složenost!

I tema ovogodšnjeg FIP Svjetskog kongresa bila je „Vizija budućnosti za složene pacijente: Integrirana skrb u dinamičnom kontinuumu“. Na globalnoj razini dolazi do mnogobrojnih promjena u zdravstvu i farmaceutskoj struci, a s novom erom razvoja u zdravstvu dolazi i nova nada. Mnoga rješenja postaju sve dostupnija našim pacijentima, bez obzira je li riječ o lijekovima, terapijskim rješenjima ili uslužnoj zdravstvenoj djelatnosti, farmaceuti i farmaceutski znanstvenici svakako im mogu pomoći u sve složenijoj skrbi.

Razumijevanje i liječenje mnogih bolesti je vrlo komplicirano i izazovno jer su i sami pacijenti podjednako složeni. Na takvu složenost pacijenata utječe nekoliko čimbenika: bioloških, medicinskih, bihevioralnih i socijalnih. Što je medikacijski režim jednostavniji i konkretniji, puno je veća vjerojatnost da će pacijent biti suradljiviji i adherentniji u svojoj terapiji. Magistri farmacije su u izvanrednoj poziciji („prva linija“ komunikacije) da pomognu svojim pacijentima u pravilnoj primjeni lijekova (pravovremeno i na ispravan način) kako bi se postigao optimalni i maksimalni učinak terapije. Primjerice, pacijenti oboljeli od karcinoma ili pacijenti nakon transplantacije imaju medikacijske režime koji su iznimno osjetljivi na vrijeme uzimanja lijeka, a farmaceuti mogu spriječiti odgodu ili nesuradljivost u primjeni lijekova koja bi mogla negativno utjecati na tijek i ishod liječenja, kao i sveukupno zdravlje.

Što farmaceuti mogu napraviti kako bi zajamčili maksimalnu dostupnost pacijentima i ispunjenje njihovih složenih potreba u ljekarničkoj skrbi?

Kako bi se optimizirala skrb prema pacijentima, buduće inicijative u ljekarništvu i farmaceutskoj znanosti moraju obuhvatiti osmišljavanje strategija za pristup složenim pacijentima i prilagodbu ljekarničke edukacije. Slijedom toga i FIP poziva sve magistre farmacije da podijele svoje misli, vizije, ideje i rješenja kako bi se značajno pojednostavila primjena lijekova, bez obzira kako oni bili složeni.