Kemig na stručno-znanstvenom skupu InPharma ANTIOKSIDANSI

U hotelu West-In održan je stručno-znanstveni skup inPharma Antioksidansi 2013., okupivši vodeće stručnjake i znanstvenike da prezentiraju najnovije spoznaje i najatraktivnije antioksidativne supstancije.

Kemig je u okviru izložbenih aktivnosti brojnim sudionicima predstavio svoj portfolio antioksidansa „iz srca prirode“, koji obuhvaća biljna ulja bogata antioksidansima, kao i eterična ulja farmaceutske kakvoće, te sve popularnije CO2 ekstrakte.

Antioksidansi su u posljednjih dvadesetak godina vrlo vruća znanstvena tema. U te se molekule, zbog biokemijske podloge i uloge oksidativnog stresa, u etiologiji mnogih bolesti današnjice polaže mnogo nade. Voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, kava, vino, čokolada, maslinovo ulje i druge namirnice sadrže na stotine antioksidansa - vitamina, minerala i fitokemikalija - koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Svakoga dana naše je tijelo izloženo napadima približno deset tisuća slobodnih radikala, molekula koje oštećuju stanice. Slobodni radikali su nestabilni spojevi koji su izgubili elektron uslijed našeg izlaganja suncu, zagađenju i svakodnevnim mentalnim i tjelesnim naporima. Te molekule kruže tijelom nastojeći se stabilizirati tako što ‘otimaju’ elektrone drugim molekulama. Kada im to uspije, od stabilnih molekula stvaraju nove slobodne radikale, a usput oštećuju zdrave stanice. Smatra se da pretjerana produkcija slobodnih radikala može biti uzročnikom mnogih oštećenja organizma čovjeka, od promjena kolagena, elastina, DNK do fibroznih promjena krvnih žila.

Antioksidansi su dostupni za primjenu u različitim oblicima i dozama - od dodataka prehrani, lijekova, kozmetičkih pripravaka i nutraceutika do hrane i pića. Pripravci su namijenjeni za prevenciju i potpornu terapiju brojnih bolesti današnjice, posebice kod kardiovaskularnih, neurodegenerativnih, malignih bolesti i u sklopu anti-aging terapije.