7. Dan hrvatskih ljekarni

Ljekarne u Hrvatskoj i ove će godine, sedmu godinu uzastopce, obilježiti svoj dan 29. listopada (datum je odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne na prostoru Hrvatske -Trogir, 29. listopada 1271.).
Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je s ciljem promicanja ljekarništva u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o ispravnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti te poboljšanju kvalitete života.

Želimo naglasiti važnost ljekarništva unutar zdravstvenog sustava i unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, visoko obrazovanim zdravstvenim stručnjacima, dostupnim cijeli dan, bez najave i čekanja, te istaknuti njihove stručne kompetencije i doprinos pri liječenju, čuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg 7. hrvatskog dana ljekarni je:

 

LJEKARNIK VAM POMAŽE U PREVENCIJI I LIJEČENJU ŠEĆERNE BOLESTI“,

 

kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju i liječenju šećerne bolesti- od preventivnih mjera, ispravne primjene propisanih lijekova i medicinskih proizvoda te bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i dijetetskih proizvoda, do provođenja samokontrole glukoze u krvi i savjetovanja o primjerenoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 7. hrvatskog dana ljekarni, kojima se poziva pacijente/građane da 29. listopada 2013. posjete ljekarne i ljekarnike pitaju što ih zanima o šećernoj bolesti i njezinom liječenju ili o rizičnim čimbenicima za obolijevanje od šećerne bolesti. U ljekarnama se mogu dobiti i prigodne brošure s više informacija o šećernoj bolesti.

 

7. hrvatski dan ljekarni (29. listopada 2013.) obilježava se pod pokroviteljstvom MINISTARSTVA ZDRAVLJA RH, a organizatori su HRVATSKO FARMACEUTSKO DRUŠTVO i HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA

KEMIG tim svim ljekarnama čestita obilježavanje 7. Dana hrvatskih ljekarni, a pacijente pozivamo na što veći interes o brizi za svoje zdravlje.