Zdrava i lijepa koža iz mirisne bočice

Eterična ulja u posljednjih nekoliko godina proživljavaju pravu revoluciju i sve više se počinju primjenjivati ne samo u svrhu aromatiziranja prostora i opuštajućih masaža u wellness centrima, nego svoja iznimno korisna i ljekovita svojstva ispoljavaju u brojnim indikacijama, posebice u dermatologiji.

Aromaterapija se definira kao disciplina koja koristi eterična ulja u terapeutske svrhe za poticanje fizičkog i psihološkog zdravlja, uz pomoć eteričnih ulja koja sadrže lako hlapljive aromatske spojeve, koji su nositelji niza pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje i blagostanje. Suvremena kozmetička industrija preuzela je naslijeđe staro tisućljećima, zabilježeno u rimskim, grčkim ili egipatskim tradicijama. Opojni mirisi biljnih ekstrakata, hidrolati i kupke s mirisima eteričnih ulja bili su nezaobilazni dio raznih obreda i kozmetičkih rituala. Moderna znanost dokazala je kako u održavanju „vječne“ mladosti i zdrave kože pomaže pozitivna sprega između uma i tijela, kože i živčanog sustava, stoga je aromaterapija sve naglašenija u novim kozmetičkim linijama koje se pojavljuju na tržištu. Svaki pravi poznavatelj kozmetike već je upoznat s pojmom neurokozmetike, koja relaksira periferna živčana vlakna u koži i štiti je od stresova iz okoline oslobađajući endorfine. Kako je koža „barometar stresa“, a eterična ulja imaju višegodišnji staž u relaksaciji, upravo eterična ulja visoke kakvoće imaju najveći potencijal u razvoju neurokozmetičkih pripravaka za kožu s brojnim dermatozama. Također, kako je sve popularnija prirodna i organska kozmetika, tako se sve više procjenjuje i kakvoća eteričnih ulja koja se koriste u kozmetičkim proizvodima, stoga nije dovoljno samo kupiti primamljivo eterično ulje (npr.lavande) na tržnici, nego zaista znati što nanosimo na kožu, jer rizici dermatotoksičnosti su sve veći! Naime, na tržištu je prisutan popriličan broj eteričnih ulja raznih marki, među kojima je, nažalost, veliki broj onih nekvalitetnih (sintetskih, patvorenih, razrijeđenih, bez kemotipizacije), pa i vrlo opasnih eteričnih ulja, stoga se obvezno se preporuča prije samostalne primjene aromaterapeutske njege kože, uvijek konzultirati sa stručnom osobom (farmaceut, liječnik, specijalist aromaterapeut). Najpoznatiji primjeri mogućih rizika (naizgled bezazlene) primjene eteričnih jest uporaba eteričnih ulja patvorenih metanolom (sljepoća!) ili citrusnih eteričnih ulja tijekom ljeta (bergamot- trajne pigmentacije kože!). Iz tog razloga potražite kemotipizirana eterična ulja farmaceutske kakvoće.

Što je kemotip eteričnih ulja?

Kemotip eteričnih ulja je njegova biokemijska definicija. Name, postoje biljne vrste koje daju dva li više kemotipova eteričnog ulja, ovisno rastu li na različitim klimatskim područjima, ili su ulja izolirana iz različitih biljnih dijelova (list, cvijet, plod,…), te imaju samim time različita biološka svojstva, djelovanje i toksičnost. Osobito je bitno kod trudnica voditi računa o kemotipu, kvaliteti i porijeklu eteričnih ulja, jer je kemotipizacija “noćna mora” proizvođača - patvoritelja eteričnih ulja upitne kvalitete i jeftine cijene. Primjerice, postoje dva kemotipa eteričnog ulja cimeta, od kojih jedan djeluje izrazito štetno na kožu, dok je drugi vrlo podnošljiv. Svim korisnicima eteričnih ulja, a pogotovo trudnicama i dojiljama, upravo se iz ovih razloga preporuča savjetovanje sa vrsnim fitoaromaterapeutima.

Biljna ulja- nosači eteričnih ulja

Kako biste napravili idealan pripravak s eteričnim uljima i stavili ga u idealnu podlogu koju ćete koristiti svakodnevno, pogotovo kada je riječ o aromakozmetici, vrlo je važno koju vrstu biljnih ulja ćete odabrati. Naime, eterična ulja imaju vrlo snažno djelovanje u svom koncentriranom obliku, stoga ih je ponekad potrebno razrijediti s biljnim uljima. Takva ulja se često nazivaju i „nosačima“ eteričnih ulja, ona se mogu izolirati iz sjemenki, ljuski ili plodova biljnih vrsta kao što su badem, marelica, avokado, suncokret, sezam, argan itd. I takva ulja imaju svoj benefit u njezi kože, a u sinergiji s eteričnim uljima imate- dobitnu ljepotnu kombinaciju! Poželjno je da takva biljna ulja budu hladno tiještena, dakle da ne budu termički obrađena ili rafinirana, nego da aktivni sastojci poput omega masnih kiselina, raznih vitamina i antioksidansa budu prisutni u izvornom obliku.

Eterična ulja i zdravlje kože?

Eterična ulja se sve više proučavaju ne samo u kontekstu lijepe kože i relaksacije, nego i zdrave kože, kako navode mnoga stručna literatura s područja kliničke aromaterapije. Primjerice, aromaterapija može pomoći kod ekcema i dermatitisa na koži, ne samo smanjujući stres, nego i djelujući lokalno protuupalno, ukoliko se odabere eterično ulje farmaceutske kakvoće, među kojima se najviše ističe njemačka kamilica (Matricaria recutita). Eterično ulje njemačke kamilice pravi je prirodni melem za upaljenu i iritiranu kožu, zbog njezina snažnog antiinflamatornog djelovanja uslijed sastava bogatog azulenom i bisabololom. Još jedno eterično ulje, dobiveno iz prave lavande (Lavandula angustifolia), pokazalo se iznimno djelotvornim zbog svojih zacjeljujućih svojstava kod opeklina i rana. Lavanda ubrzava obnavljanje kože, ali i djeluje sedativno i analgetski, što je iznimno korisno kod iritacija i svrbeža kože, a ujedno ima antibakterijsko i umjereno antifungalno djelovanje. Upravo je priča o modernijoj aromaterapiji najpoznatija po eteričnom ulju lavande, kada je Gattefosse nakon eksplozije u laboratoriju uronio opečenu ruku u eterično ulje prave lavande, te nije imao ozbiljnije posljedice! Jedna od skupljih, ali iznimno korisnih opcija jest eterično ulje smilja (Helichrysum italicum), koje ima izvanredan benefit za iritiranu kožu sa svrbežom, pogotovo kada se pomiješa s gelom aloe vere, a osim toga je smilje poznato kao ulje koje odgađa starenje kože i sprječava nastanak podljeva i modrica, te je idealno za područje oko očiju (smanjuje podočnjake). Herpes na usnicama zna predstavljati veliki estetski problem, ali i izazvati subjektivnu nelagodu i frustraciju zbog peckanja i svrbeža. Ovakva dermatološka indikacija idealna je za tretman koji će djelovati antivirotski, ali i umiriti pacijenta (jer se herpes uglavnom pojavljuje kod stresnih situacija i pada imuniteta), a eterična ulja zaista imaju veliku perspektivu kod virusnih infekcija. U brojnoj literaturi se spominju terapeutski učinci eteričnih ulja čajevca, palmarose, matičnjaka i marokanskog timijana protiv herpesa. Jedno od najpopularnijih eteričnih ulja za takvu indikaciju jest eterično ulje raventsare, koje se u kliničkoj praksi pokazalo djelotvornim kod svih simptoma herpesa na usnicama, od mjehurića do svrbeža i peckanja! U europskim ljekarnama već postoje gotovi pripravci s eteričnim uljima za takvu indikaciju. Već je odavno poznato kako lokalna primjena eteričnog ulja čajevca može pomoći u smanjivanju upalnih promjena kod akni, djelujući antibakterijski, no nove ohrabrujuće spoznaje ukazuju kako eterično ulje čajevca može biti blagotvorno čak i kod nastanka melanoma. Jednako ohrabrujuće su povratne informacije kako su u terapiji rezistentnih gljivičnih infekcija noktiju (onihomikoze) mješavine eteričnih ulja (egipatski geranij, čajevac, palmarosa) s antifungalnim djelovanjem čak učinkovitije od konvencionalnih lokalnih antimikotika.

Maksimalan učinak eteričnih ulja

Mnoge zvijezde s crvenog tepiha se ne odriču svojih aromaterapeuta i kozmetičkih gurua koji samo za njih pripremaju individualnu aromakozmetiku i ljepotne režime zbog kojih njihova koža blista pod svjetlima reflektora! Odvažite se i budite i vi kreativni, poželite naučiti nešto više o eteričnim uljima i informirajte se o kvalitetnim školama aromakozmetike! Nemojte zaboraviti najvažniju informaciju- mnoga eterična ulja mogu biti vrlo opasna u kontaktu s kožom i sluznicom, stoga za sebe birajte samo ulja najviše kakvoće i s farmaceutskim potpisom! Na razini regulative Europske unije se eterična ulja nalaze pod budnim okom zdravstvenih stručnjaka zbog mnogih nuspojava nastalih uslijed patvorenih i jeftinih eteričnih ulja sumnjive kvalitete. U želji da uživate u svakoj kapi ovih „prirodnih blaga“ i da za sebe odaberete svoju notu njege, imajte samo jedno na umu: Vaša koža je ogledalo zdravlja, a zdravlje nikada ne pita za cijenu i kvalitetu!

(Autor: Anita Galić, mag.pharm., preuzeto iz Doktor u kući, 2011)