Pranarom Vas savjetuje: Prirodna pomoć kod menopauze

Menopauza je specifičan period u životu žene, zbog niza fizičkih i emotivnih promjena kroz koje se prolazi. Kod čak 80-85% žena može biti povezana s vazomotornim simptomima, psihološkim, spolnim i urogenitalnim promjenama, što se svakako kod većine odražava na narušavanje kvalitete života. Iznenadni naleti vrućine ili tzv. valunge svakako su jedan od simptoma na koje se žene u menopauzi najviše žale. Dobra vijest za sve žene u menopauzi jest da su istraživanja pokazala kako se simptomi menopauze mogu ublažiti na prirodan način – masažom 3% eteričnih ulja (lavanda, ruža, ružmarin kemotip kamfor, geranij).

Protekla tri desetljeća su obilježena intenzivnim propisivanjem hormonske nadomjesne terapije u prevenciji i liječenju simptoma menopauze. Međutim, inicijativa nazvana Woman's Health Initiative,  koja je obuhvatila oko 26 000 žena u SAD-u, otvorila je pitanje rizika hormonalne nadomjesne terapije (estrogen, estrogen + gestagen) i potencijalnih rizika i nuspojava poput povećanog rizika od kardivaskularnih oboljenja, venske tromboze, demencije i inkontinencije, ali i povećanog rizika od raka dojke. Ne ulazeći u opravdanost ovakvih sumnji, s vremenom su se počele znanstveno istraživati komplementarne metode u svrhu prirodne pomoći i izbjegavanja rizika sintetskih lijekova, među koje spada i klinička aromaterapija. Primjena biljnih i eteričnih ulja u točno definiranim kombinacijama svakako može pomoći u ublažavanju i olakšavanju simptoma menopauze kod pacijentica.

 

Postoji li pouzdana klinička studija o djelovanju aromaterapije na simptome menopauze?

 

Istraživanje o djelovanju aromaterapije na simptome menopauze je objavljeno 2012. godine u Menopause: The Journal of The North American Menopause Society (19:9), pod nazivom Effect of aromatherapy massage on menopausal symptoms. A randomized placebo-controlled clinical trial (Darsareh F. et al.). Istraživanjem se nastojalo ispitati ima li aromaterapija ikakvog učinka na ublažavanje simptoma menopauze, te se koristila 3% mješavina eteričnih ulja na uzorku od 90 žena koje su bile u menopauzi i tražile pomoć od liječnika-ginekologa.

 

Žene su bile podijeljene u 3 grupe:

-Grupa pacijentica koje su primjenjivale masažu s 3% eteričnim uljima (lavanda, geranij, ruža, ružmarin CT kamfor=4:2:1:1) u baznom ulju badema (87%) i ulja noćurka (10%).

-Grupa pacijentica koje su primjenjivale masažu s neutralnim tekućim vehikulumom (vazelin)

-Grupa pacijenica- kontrola (bez ikakvog tretmana)

 

Tretman je obuhvaćao 30-minutnu masažu abdomena, bedara i ruku koju je provodila certificirana medicinska sestra, 2x tjedno tijekom 4 tjedna (ukupno 8 tretmana). Konačni rezultat istraživanja pokazao je kako je aromaterapijska masaža imala statistički značajan učinak na smanjenje simptoma menopauze, što je praćeno evaluacijom kroz upitnik 'Menopause Rating Scale Score'.

 

 

Eteričnim uljima protiv valunga?

Kao što je navedeno prethodnim istraživanjem, masaža s pomno odabranom kombinacijom eteričnih ulja u podlozi baznog ulja je bila učinkovita u ublažavanju nelagodnih simptoma menopauze. mađutim, svakako su potrebne još dodatne randomizirane studije na većim uzorcima kako bi se donio konačni afirmativni zaključak.

Ukoliko biste i Vi željeli pokušati s prirodnim, komplementarnim metodama kako bi se olakšale sve tegobe menopauze,  dr.sc. Dominique Baudoux nudi recepturu koja je ekvivalentna recepturi koju su primjenjivale ispitanice iz prethodne studije:

 

Rp./ AROMATERAPIJSKA MASAŽA KOD SIMPTOMA MENOPAUZE

 

- EU Lavanda (Lavandula angustifolia): 13 kapi
- EU Geranij (Pelargonium asperum): 10 kapi
- EU Ružmarin kamfor (Rosmarinus officinalis  CT camphor): 10 kapi
- EU Ruža (Rosa damascena): 5 kapi
- BU Badem: 43 mL
- BU Noćurak: 5 mL

(*kratice:     EU =kemotipizirano eterično ulje, BU= biljno ulje)

PRIMJENA: Umasirajte samostalno ili uz pomoć mješavinu na području abdomena, bedara i lijeve ruke, 2x tjedno.

 

 

Ne zaboravite na vrijedan doprinos gama-linolenske kiseline GLA (biljna ulja noćurka ili boražine), koje možete uzeti peroralno u strogo kontroliranim dozama od strane zdravstvenog djelatnika. GLA ima vrijedan doprinos u ublažavanju simptoma menopauze, vaginalne suhoće, upala i dr.

Uvijek uključite i Vašeg liječnika i potražite multidisciplinaran savjet od zdravstvenih djelatnika, samo Vam oni mogu dati najkompetentniji i najstručniji savjet za ublažavanje  tegoba menopauze, vodeći računa o sigurnosti i učinkovitosti pojedine metode.

Pranarom proizvodi dostupni su u odabranim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, te na specijaliziranim web-shopovima i službenom web-shopu kemig.kosarica.hr.