Pranarom Vas savjetuje: Eterična ulja i cijeljenje ožiljaka

Cijeljenje rana (koža ili sluznica), svakako je jedan od najzahtjevnijih područja u dermatologiji. Pored niza aktivnih sastojaka koji se proučavaju i namijenjeni su poticanju cijeljenja rana, sve više pažnje se poklanja prirodnom potencijalu eteričnih ulja za regeneraciju kože, pogotovo eteričnom ulju prave lavande (Lavandula angustifolia), s kojom je i počela priča o terapijskim mogućnostima aromaterapije …

Nekolicina kliničkih studija je ukazala na terapijski potencijal eteričnog ulja lavande (prava lavanda) pri cijeljenju rana, ali i kod cijeljenja reza nakon epiziotomije. Slijedom pozitivnih rezultata, i aromatolog i farmaceut dr.sc. Dominique Baudoux je publicirao brojne recepture namijenjene cijeljenju kože (Baudoux D. Aromatherapy, health care with essential oils).

 

 

 

 

Receptura za cijeljenje kože:

  • KTEU Lavandula angustifolia (prava lavanda) – 2 kapi
  • KTEU Rosmarinus officinalis (ružmarin CT verbenon)  - 1 kap
  • KTEU Helichrysum italicum (smilje) – 1 kap

2-4 kapi nanijeti 2-3 puta na dan tijekom perioda od 10 dana za nedavno nastale ožiljke, a duže za starije ožiljke do poboljšanja.

(*KTEU = kemotipizirano eterično ulje)

 

Suvišno je i reći kako ova formula s čistim eteričnim uljima može biti namijenjena isključivo cijeljenju površinskih ranica, a uvijek je preporučljivo pomiješati ih s nekim baznim uljem, npr. marelicom, jojobom, itd. Trudnice, dojilje i djeca mlađa od 6 godina NIKAKO ne smiju koristiti čista eterična ulja bez razrjeđivanja u baznom ulju prema navedenoj recepturi.

 

 

Klinički značaj lavande kod epiziotomije

Podaci koje iskazuje Pranarom govore kako otprilike 60% žena bude podvrgnuto epiziotomiji tijekom poroda. U kliničkoj studiji "Healing advantages of lavender essential oil falling on episiotomy recovery" (Vakilian K, M Atrha, Bekhradi R, R Shaman, Complement Ther Clin Pract. 2011; 17(1):50-3.), sudjelovalo je 120 ispitanica koje su imale epiziotomiju tijekom poroda, s ciljem istraživanja učinka eteričnog ulja prave lavande na proces cijeljenja ožiljka (reza). 60 žena je koristilo mješavinu 1.5% eteričnog ulja prave lavande u maslinovom ulju i kupke s 5-7 kapi eteričnog ulja prave lavande na 4L vode dva puta dnevno, tijekom ukupno 10 dana. Druga kontrolna skupina od 60 žena je primjenjivalo rutinsku njegu reza s povidon-jodom. Grupa ispitanica koja je koristila 1.5% mješavinu eteričnog ulja prave lavande je nakon 10 dana imala manji subjektivni osjećaj boli, zabilježena je manja pojavnost edema i značajno je smanjeno crvenilo. Razlika je bila subjektivno i objektivno na strani eteričnog ulja lavande u maslinovom ulju, u odnosu na povidon-jod.

Ovakva studija svakako doprinosi kliničkom značaju lavande, no svakako ne treba zaboraviti i druga učinkovita eterična ulja s adstrigentnim učinkom važnim za cijeljenje rana, poput bušina, geranijuma ili ružinog drveta, koji se često kombiniraju s čajevcem i rimskom kamilicom.