Pranarom Vas savjetuje: Biljna ulja i omega masne kiseline

Suvremena medicinska struka neosporno daje sve veće priznanje značajnim blagotvornim učincima višestruko nezasićenim masnim kiselinama (PUFAs), dobivenima kroz prehranu ili dodatke prehrani. PUFAs su prekursori metaboličkog puta u sintezi signalnih molekula (tzv. prostaglandina PG), koji imaju različite biološke učinke (hormonalni procesi, kardiovaskularni sustav, koštano-mišićni sustav, ...). Specifična vrsta prostaglandina, PGE2, su štetni jer potiču niz upalnih procesa u organizmu i vezani su uz bolesti kao što su reumatizam, artritis, giht, imunosupresivne autoimune bolesti i dr.

 

Nizom znanstvenih istraživanja je utvrđeno kako optimalna kombinacija ω3, ω6 i ω9 masnih kiselina, uz usvajanje dobrih i zdravih prehrambenih navika koje uključuju namirnice bogate cinkom, magnezijem i vitaminom B6, može potaknuti sintezu “dobrih” prostaglandina, uz inhibiciju sinteze “loših” prostaglandina PGE2. 

 

 

 

ω3 masne kiseline

 

Klinički dokazano je da su učinkovite u:

-prevenciji kardiovakularnih oboljenja

-smanjenju rizika od hipertenzije

-smanjenju razine masnoće u krvi (trigliceridi)

-prevenciji upalnih procesa kod dijabetičara

-neurorazvojnim i neuroprotektivnim procesima (mozak je organ koji ima najveći sadržaj omega-3 masnih kiselina)

 


ω6 masne kiseline

 

Omega-6 masnim kiselinama se najviše priprisuje blagotvorni učinak na snižavanje povišene razine kolesterola u krvi. Naposlijetku, kombinacija omega 3 i omega 6 masnih kiselina odigrava jednu od presudnih uloga u kontroliranju upalnih procesa i očuvanju obrambene sposobnosti organizma (imunološki sustav).

 

Biljna ulja smatraju se jednim od najbogatijih izvora omega masnih kiselina, ali su također bogata i vitaminima, pogotovo onima topljivima u mastima (vitamini A, D, E i K), koja su važna za mnoge tjelesne funkcije i metabolizam.

 

 

Mnogim biljnim uljima pripisuje se blagotvorni učinak na zdravlje:

-Argan

-Boražina

-Crni kim

-Lješnjak

-Noćurak

-Plod divlje ruže

-Pšenične klice

-Tamanu

-Uljana repica