Pranarom Vam savjetuje! Eteričnim uljima protiv zimskih tegoba

Zimski dani svakako su period u kojem se mora posebno voditi računa o očuvanju zdravlja i imunitetu! Upravo je ovaj period idealan za prevenciju infekcija i izbjegavanju prehlada na najprirodniji način, koji iskorištava sav potencijal i blagodati eteričnih ulja! Otkrijmo zajedno kako se možemo prirodno zaštititi!

Pročišćavanje zraka – Inhalacija eteričnih ulja

Prvi korak u prevenciji epidemije tj. širenja infekcija tijekom perioda gripe i prehlade je raspršivanje eteričnih ulja na mjestima okupljanja, uključujući stambeni prostor, urede, učionice, dvorane, … Postoji nekoliko mogućnosti pročišćavanja tj. dezinfekcije zraka djelovanjem eteričnih ulja:
Aromadifuzeri su praktični i učinkoviti uređaji za raspršivanje eteričnih ulja u mikročestice. Pomoću difuzera se osigurava da terapijski vrijedne mikrokapi eteričnog ulja (aromatske molekule) budu prisutne u zraku, u najidealnijem slučaju pomoću hladne difuzije, električnom ili ultrasoničnom. Takva prilagođena veličina čestica omogućava dobro suspendiranje eteričnog ulja u prostorijama. U zimskim periodima svakako valja naglasiti terpenska ulja (eterična ulja limuna, neke vrste bora, …) koja se mogu iskombinirati s eteričnim uljima s oksidima i terpineolom (ravensara, eukaliptus radiata). Na taj je način osiguran odličan antivirusni učinak. Sama količina eteričnog ulja uglavnom ovisi o vrsti odabranog aromadifuzera, no važno je držati se preporučenih doza. Također se takva antiinfektivna ulja mogu koristiti i tijekom perioda oporavka nakon gripe ili prehlade.
Postoje i neki gotovi proizvodi s eteričnim uljima koji su namijenjeni raspršivanju u prostoru u svrhu pročišćavanja atmosfere (Pranarom Aromaforce). Takvi su pripravci pogotovo prikladni za dezinficiranje prostora u uredima, spavaćoj sobi, blagovaonici, ljekarnama, ordinacija, dvoranama za vježbanje, … Takvi proizvodi ne samo da sadrže odlične i pomno odabrane kombinacije eteričnih ulja s antiinfektivnim djelovanjem, nego imaju specifičan nastavak (raspršivač) koji omogućuje njihovu mikronizaciju do najfinijih čestica, kako bi se eterična ulja što duže zdaržala u prostoriji.
Ista eterična ulja vrlo lako možete staviti na rupčić radi inhalacije po potrebi (tzv. suha inhalacija).

 

 

Dermalna primjena eteričnih ulja

Kako bismo pomogli osnaživanju imuniteta i spriječili epidemiju gripe i prehlade, ljubitelji aromaterapije prakticiraju masažu (umasiravanje) male količine eteričnih ulja na dno stopala, zapešća i leđa. Zdravi odrasli ljudi mogu npr. u preventivne svrhe umasirati svako jutro na stopala 4-6 kapi eteričnog ulja ravensare ili mandravasarotre kako bi osnažio vlastiti obrambeni sustav. Prilikom ulaska u prostorije za koje očekujemo veću vjerojatnost prehladđenih ili oboljelih od gripe (ordinacije, ljekarne, tramvaji, uredi, …), može se nanijeti 2 kapi eteričnog ulja ravensare na zapešća, vrlo lagano ugrijati trljanjem te duboko udahnuti i inhalirati. Ovakav se postupak može ponoviti i do nekoliko puta tijekom dana, ali je preporuka izbjegavati ukupno više od 12 kapi čistog eteričnog ulja na koži tijekom jednog dana. U slučaju bolesti ili prehlade je ponekad iznimno dozvoljeno koristiti 40-60 kapi u obliku dermalne primjene (umasiravanje), ALI samo uz nadzor zdravstvenog djelatnika. Obavezno je potrebno voditi računa da se dermalno mogu primijeniti samo ona ulja koja su dobro podnošljiva za kožu, poput ravensare, mandravasarotre, lavande, eukaliptus radiate, niaulija, kajeputa, …). Uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim djelatnikom oko terapijske primjene eteričnih ulja.
Važno je za napomenuti kako trudnice, dojilje, bebe i djeca mlađa od 16 godina ili osjetljive osobe (poznato iz ranije anamneze) trebaju paziti da ne koriste nipošto čista ulja, izbjegavaju kontraindicirana ulja i zatraže savjet zdravstvenog djelatnika prije primjene eteričnih ulja.

 

 

Samo Vaš liječnik može postaviti dijagnozu, te je nemoguće znati što koristiti (pa makar i prirodnog podrijetla) prije nego je uopće postavljena prava dijagnoza. Kako virusne infekcije zahtijevaju potpuno drugačiji pristup u liječenju od bakterijskih (i zbog bitno drugačijeg uzročnika), tako je i različit odabir prikladnih, terapeutski učinkovitih eteričnih ulja, uz savjet sa zdravstvenim djelatnikom.
 

Pranarom proizvodi dostupni su u odabranim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, te na specijaliziranim web-shopovima i službenom web-shopu kemig.kosarica.hr.