NATRIJ PCA- kozmetička inovacija za optimalnu hidrataciju kože

DEFINICIJA

U kozmetičkoj je praksi dobro poznato pravilo: da bismo održali kožu lijepom i zdravom, potrebno je držati je konstantno dobro hidratiziranom. Ukoliko je to stanje uravnotežene hidratiziranosti ugroženo, potrebno je obnoviti i zadržati status hidratacije. Iz ovog su razloga, aktivni sastojci za vlažnost, predmet velikog interesa u kozmetičkoj industriji. Natrij PCA, predstavlja naširoko koristan aktivni sastojak, zahvaljujući sadržaju iznimno visokog faktora hidratacije: PCA ili pirolidon-karboksilne kiseline. Nalazimo je posvuda u tijelu (krv, mozak, bubrezi, urin, plazma itd.). U ogromnim se količinama nalazi (zajedno s natrijevom soli) u površinskom, zaštitnom sloju kože, na kožnom hidrolipidnom filmu. Njena biološka funkcija je zadržavanje vode u koži (humektans). Ona je daleko bolji humektans od glicerola, dozvoljeni je dodatak u organskoj kozmetici i ima ECOCERT certifikat, premda se dobiva polusintetskim putem iz prirodnih izvora. Osim što je humektans, PCA je i prirodni antistatični spoj pa se dodaje u šampone, kako bi se spriječilo "elektriziranje" kose. Za razliku od glicerola, natrij-PCA ne izaziva osjećaj ljepljivosti. Komercijalno dolazi kao koncentrirana, bistra, prozirna, slabo viskozna otopina koja se uobičajeno dodaje u koncentracijama od 1-5%. Koristi se svugdje, od tonika, emulzijskih sustava, do gelova za tuširanje i šampona. Natrijeva sol, suprotno samoj kiselini, topiva je u vodi i samim time primjenjiva u kozmetici.

INCI: Sodium PCA

PRIMJENA U KOZMETICI

Veliki kapacitet Na PCA da zadržava vlagu, najvažnija je biološka funkcija ove molekule. Da bismo to dokazali, dovoljno je samo usporediti kapacitet zadržavanja vode u postocima, u odnosu na već dobro poznate ovlaživače, koji se široko primjenjuju u kozmetičkoj industriji. 50 % otopina natrij PCA, apsorbira 50 % više vode od glicerina, dvostruko više od propilenglikola i šesterostruko više od sorbitola. Primjenjuje se u emulzijama svih vrsta (kreme, mlijeka), također u losionima, gelovima, maskama za lice, dekorativnoj kozmetici (ruževi, podloge), dodavanjem u vodenu fazu pripravka.

FIZIKALNO- KEMIJSKA SVOJSTVA

  • bistra, vodena otopina
  • udio natrij PCA (%): 50 %
  • pH (Soluz ACQ 0,5%.): 6,8 - 7,4
  • Specifična težina (25 ° C): 1,26 - 1,30
  • Kloridi (%): 0,07 max
  • Amonijak (%): 0,02 max
  • Sulfati (%): max 0,03
  • Teških metala (Pb) (%): max 0,02
  • Arsen (%): max 0,002 (2 ppm)
  • Ukupnog dušika (%): 4,45 - 4,82

DOZIRANJE

1- 5 %