BELIDES - Pravi sastojak za posvjetljivanje hiperpigmentacija kože

Belides se preporučuje u primjeni kod kozmetičkih proizvoda za posvjetljivanje kože (depigmentaciju) kod raznih oblika pigmentacijskih poremećaja poput hiperpigmentacija (smeđih mrlja), staračkih pjega, sunčanih pjega i dr.

Sirovina:

Vodeni puferirani ekstrakt cvjetova tratinčice (Bellis perennis). Sadrži saponine, polifenole i polisaharide u vodenoj otopini.

 

 

INCI nazivlje:

Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract

 

 

Stabilizatori sirovine:

Prosječno 0.9% fenokisetanola i 0.25% kalijevog sorbata

 

 

Mehanizam djelovanja:

Ekstrakt izoliran iz cjetova Bellis perennis sadrži bioaktivne molekule kao što su saponini (triterpenski glikozidi), polifenoli (fenolne kiseline), flavonoidni glikozidi, polisaharidi i inulin. Prisutnost ovih sastojaka u ekstraktu sugerira kako ova aktivna sirovina ispoljava niz učinaka koji se primjenjuju i u fitomedicini. Između ostalih, riječ je o antifungalnom, antimikrobnom, antioksidativnom, antikancerogenom i neuroprotektivnom mehanizmu djelovanja.

Iznenađujuće je kako je za Belides otkriveno da ima snažni inhibitorni učinak na proces melanogeneze (patentiranje u procesu). Polifenolna frakcija iz Belidesa inhibira tirozinazu. Rezultati komparativne studije koja je uspoređivala Belides i arbutin, korištene u jednakim polifenolnim koncentracijama, pokazali su kako je Belides čak dvostruko aktivniji od arbutina! Zaključeno je kako je kod Belidesa učinak posvjetljivanja kože rezultat i drugih, dodatnih inhibitornih mehanizama.

Testovi provedeni na B16V melanocitima pokazali su kako Belides kontrolira transkripciju ekspresije tirozinaze, uz inhibiciju njezine sinteze.

Nadalje, dokazano je kako Belides značajno inhibira peptidni hormon endotelin. Endotelin oslobađaju stimulirani keratinociti i inducira sintezu melanina putem specifičnih melanocitnih receptora.

Dakle, depigmentirajuća aktivnost Belidesa je temeljena na kumulativnim učincima nekoliko mehanizama:

  • Inhibicija aktivnosti tirozinaze
  • Redukcija sinteze tirozinaze kontrolom njezine transkripcije
  • Redukcija sinteze melanin-stimulirajućeg medijatora endotelina

 

 

Preporučena primjena:

Belides se preporučuje u primjeni kod kozmetičkih proizvoda za posvjetljivanje kože (depigmentaciju) kod raznih oblika pigmentacijskih poremećaja poput hiperpigmentacija (smeđih mrlja), staračkih pjega, sunčanih pjega i dr.

 

 

Preporučena doza:

2.0-5.0%

 

 

Organoleptička svojstva:

Prozirna tekućina boje konjaka tipičnog mirisa.

Tijekom vremena može doći do blagog nastanka taloga, ali to ne utječe na bioaktivnost sirovine.

 

 

Topljivost:

Dobra topljivost u vodi u svim omjerima. Nekompatibilnost s alkoholom.

 

 

Proizvodni postupak:

Cvjetovi tratinčice se nježno ekstrahiraju pomoću vodenog puferskog sustava, nakon čega podliježe internim proizvodnim postupcima, frakcionaciji pomoću ultrafiltracije i konačnoj filtraciji.

 

 

Formulacija:

Može se koristiti u formulacijama tipa emulzije i gelovi.

Kratko zagrijavanje do 40°C ne utječe na aktivnost sirovine.

pH formulacije koja sadrži Belides se treba kretati unutar intervala 4.5-6.5

 

 

Skladištenje:

Ukoliko se čuva na temperaturi između 10°-20°C u dobro zatvorenim spremnicima, Belides ima zajamčenu stabilnost najmanje 1 godinu.

 

 

Dostupna pakiranja:

1kg, 5kg, 25kg

 

 

Proizvođač:

CLR – Chemisches Laboratorium Dr. Kurt Richter GmbH

Bennigsenstraße 25

D-12159 Berlin / Njemačka

 

 

Zastupnik:

KEMIG d.o.o.

Prigorska 7 | 10 360 Soblinec | Hrvatska

+385 1 204 33 22

kemig@kemig.hr