Fitoaromaterapijske recepture- Atopijski dermatitis

Postoje različiti nazivi ili sinonimi za atopijski dermatitis kao na primjer neurodermitis ili atopijski ekcem. Nudimo Vam nekoliko fitoaromaterapijskih receptura za olakšavanje tegoba kod atopijskog dermatitisa, inspiriranih recepturama dr.sc. Dominiquea Baudouxa i dr.sc. Stribora Markovića.

(Stručni tekst dr.Nives Pustišek je preuzet s portala Čuvarkuća.HR.)

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajanim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Atopijski dermatitis predstavlja najčešću dječju kožnu bolest i često je udružena s drugim atopijskim bolestima kao što su alergija na hranu, alergijska astma i/ili alergijski rinitis. Smatra se da oko 15 – 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. U 60 posto oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 posto do pete godine života. Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života. No, atopijski dermatitis može početi u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih. Intenzitet bolesti najčešće s godinama slabi, tako da do sedme godine 50 posto djece više nema simptome, odnosno do adolescentne dobi njih 70 posto ozdravi. Atopijski dermatitis se javlja u 1-3 posto odraslih osoba.

Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, rezultat je kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika.

Nasljedni čimbenici ili genetska predispozicija se odnosi na nasljeđivanje većeg broja gena od kojih neki djeluju na razvoj zaštitne kožne barijere, a drugi na razvoj imunološkog sustava organizma. U koži osoba s atopijskim dermatitisom postoji manjak bjelančevine u koži koja se naziva filagrin i koja stvara zaštitnu barijeru kože. Koža koja nema razvijenu zaštitnu barijeru je suha, gubi vodu i dozvoljava prolaz alergena u dublje slojeve kože te razvoj alergijske reakcije. Upravo zbog ovoga je važno da atopičari redovito nanose kreme i masti na kožu i na taj način sami obnavljaju zaštitnu kožnu barijeru.

Faktori okoline se odnose na izloženost različitim alergenima, iritansima, utjecaju klimatskih faktora, psihološkom stresu te sekundarnim infekcijama kože.

Danas jako popularna teorija nastanka atopijskog dermatitisa je i tzv. higijenska teorija. Naime, atopije su bolesti bogatog svijeta. Njihova je učestalost u porastu. Više je atopičara u gradu nego na selu, više u obiteljima sa jednim djetetom, nego s više djece. Drugim riječima, djeca danas manje oboljevaju od zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, ospice i slično, te imunitet kreće u drugom smijeru (tzv. Th2 imunološkom odgovoru) odnosno razvoju alergijskih i autoimunih bolesti.

Čimbenici koji pogoršavaju dermatitis – „triger faktori“

SUHA KOŽA. Atopijski dermatitis obilježava suha koža. Svaka aktivnost koja dodatno isušuje kožu (npr. kupanje u pjenušavim kupkama, sapunima, kupanje bez nanošenja krema, centralno grijanje itd.) može pogoršati simptome dermatitisa.

IRITANSI. Djeca s atopijskim dermatitisom imaju vrlo osjetljivu kožu. Odjeća od vune i sintetičnih vlakana, kozmetički proizvodi sa dodatkom mirisa i konzervansa mogu dodatno iritirati kožu.

STRES. U fazama emocionalnog stresa (npr. odvajanje od obitelji, polazak u vrtić, školu, rođenje brata ili sestre....) moguće je očekivati pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.

TOPLINA I ZNOJENJE. Djeca s atopijskim dermatitisom loše podnose toplinu i znojenje (pogoršanja tijekom tjelesnog napora ili nagle promjene temperature, primjerice iz hladnog u toplo). Ipak se tijekom ljetnih mjeseci u većine djece simptomi atopijskog dermatitisa smiruju. Povoljno djeluje sunce (uz pravilnu zaštitu) i promjena klime (more ili planine). Tijekom zimskih mjeseci simptomi se atopijskog dermatitisa u većine djece pogoršavaju.

INFEKCIJE. Svaki infekt djeteta (od obične prehlade do jačih infekcija dišnih puteva i druge infekcije) može pojačati simptome atopijskog dermatitisa. Kožne infekcije uzrokovane bakterijama (stafilokokne infekcije) i virusima (herpes infekcije, bradavice) su češće u osoba s dermatitisom.

ALERGENI. Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, pšenično brašno, kikiriki i riba. Općenito možemo reći da je vjerojatnost da je dijete razvilo preosjetljivost na hranu veća što je dijete mlađe, odnosno što su simptomi atopijskog dermatitisa teži. Alergeni iz okoline mogu biti grinje i kućna prašina, peludi trava, stabala i korova te dlaka kućnih ljubimaca.

Znaci bolesti

EKCEM se očituje pojavom crvenih plakova na koži, ponekad uz pojavu sitnih mjehurića, točkastih krasti i ogrebotina (rezultat češanja). U kroničnoj fazi ekcem postaje suh uz ljuštenje i zadebljanje kože (lihenifikacija). Lokalizacija ekcema, najčešće ovisi o dobi.

SUHA KOŽA je jedan od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa.

SVRBEŽ je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima.

U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te vanjsku stranu ruku i nogu. Dakle, postoji sklonost generalizaciji bolesti (zahvaćanju kože čitavog tijela) te akutnom obliku bolesti (crvenilu, vlaženju, intenzivnom svrbežu). U starije djece obično postoji sklonost lokalizaciji bolesti (npr. zahvaćanju pregiba lakta, ručnog zgloba isl.) te kroničnom tijeku bolesti (ljuštenju i zadebljanju kože). Često se uz osnovne znakove bolesti javljaju i komplikacije, a to su sekundarne infekcije. Osjetljiva, suha atopijska koža prijemljiva je za bakterijske i virusne infekcije. Najčešće su to stafilokoki i virus herpesa.

Evo nekih prirodnih rješenja, koji pomažu kod znakova bolesti:

Rp1/

 • Shea butter 60-70%
 • Oenotherae biennis ol. 30-40%

M.f.ung.

 • D.S. mazati 2x dnevno


Rp2/

 • Cerae lanae 50
 • Oenotherae biennis ol. 50
 • Hamamelis virginianae hidr. 100

M.f.ung.

 • D.S. mazati 2x dnevno

Rp3/

 • Chamomillae recutitae aeth. 6 kapi
 • Calendulae officinali ext. 150mg
 • Borago officinali ol. 50
 • Shea butter 100

M.f.ung.

 • D.S. mazati 2x dnevno