Koloidna zob i osjetljiva koža

Koloidna zob (koloidna zobena kaša) u dermatološkoj i pedijatrijskoj primjeni je već stoljećima (u literaturi od 2000 g.pr.Kr.), koristeći se u svrhu olakšavanja svrbeža i iritacija kože koje su povezane s raznim kserotičnim dermatozama i pravo je „blago prirode“ za osjetljivu kožu.

Od 1945. godine dostupna je kao izvorni sirovi materijal (ready to use), uz pomno kontrolirani postupak pripremanja i obrade, kako bi se izolirao koloidni materijal, koji se ravnomjerno raspodjeljuje u vodi prilikom izrade kupki. Danas se koloidna zob nalazi u mnogim dermatološkim i kozmetičkim pripravcima, od krema i losiona, do šampona i kupki indiciranim kod osjetljive i suhe kože, svrbeža, atopijskog dermatitisa i psorijaze, itd..

Trenutačno je primjena koloidne zobi kao dermoprotektiva regulirana i američkom FDA (Agencija za hranu i lijekove) s tzv. Over-The-Counter Final Monograph for Skin Protectant Drug Products, te posjeduje i svoju standardiziranu monografiju u Američkoj farmakopeji (USP), što je iznimno važno za farmaceutsku kakvoću sirovine, mikrobiološku ispravnost i stadnardiziranost veličine koloidnih čestice u terapiji.

KLINIČKA SVOJSTVA KOLOIDNE ZOBI

Mnoga klinička svojstva koloidne zobi proizlaze iz njezinog kemijskog polimorfizma. Visoke koncentracije polisaharida i beta glukana zaslužna su za protektivno, emolijentno i humektantno djelovanje na kožu i sprječavanje transepidermalnog gubitka vode. Snažna antioksidativna i protuupalna aktivnost pripisuje se prisutnosti raznih fenolnih spojeva u koloidnoj zobi koji su ujedno i izvrsni UV-apsorbensi, dok se sposobnost čišćenja kože pripisuje saponinima. Među fenolnim se spojevima u posljednje vrijeme klinički ističu avenantramidi, kao snažni protuupalni i antioksidativni sastojci, koji smanjuju kontaktnu preosjetljivost kože i neurogene upalne procese.

Mnogi funkcionalni sastojci u koloidnoj zobi čine je idealnom za kliničku dermatološku i pedijatrijsku praksu, kao i za kozmetičku primjenu (nakon dermatoloških tretmana, za umirivanje kože nakon depilacija, kod upalnih akni i rozaceje, nakon opeklina i fotoeritema ...)

KOLOIDNA ZOB (koloidna zobena kaša, koloidno zobeno brašno) pravo je „blago“ za kožu s atopijskim dermatitisom. Sve je više novih kliničkih spoznaja o ovome učinkovitom protuupalnom sastojku, koji smanjuje simptome neugode i iritacija na koži, te psihološki „podiže“ pacijente. Riječ je o snažnom dermoprotektivu i emolijensu, koji trenutačno olakšava simptome poput svrbeža i crvenila, ne samo kod atopijskog dermatitisa, nego i kod urtikarija, ekcema, kontaktnih alergija, sunčanih opeklina, nakon tretmana s kemijskim pilinzima i nakon ugriza insekata. Proteini i polisaharidi izolirani iz koloidne zobene kaše (smjese), vežu se za kožu i omogućavaju njezinu zaštitu od vanjskih stresora, pa čak djeluju poput pufera i na eventualne promjene pH kože.

Beta glukan i lipidi iz zobi dosada su bili najpoznatiji aktivni sastojci u kozmetskom ublažavanju atopije, no otkriće polifenolnih komponenata iz zobi, tzv. avenantramida, proširilo je benefite u terapiji. Izolirani iz zrna zobi, avenantramidi su klinički potvrđeno smanjili izlučivanje proinflamatornih citokina, te na taj način ostvarii zamjetan protuupalni učinak kod pacijenata oboljelih od atopijskog dermatitisa. Već nakon pola sata od njihove primjene, pacijent subjektivno osjeća olakšanje tegoba i umirivanje svrbeža, zbog svojevrsnog antihistaminičkog djelovanja. Beta glukan djeluje i kao imunostimulans, tj. osnažuje imunološki sustav kože i podupire aktivnost Langerhansovih stanica, koje sprječavaju nastanak sekundarnih infekcija. Jedna od najnovijih indikacija primjene koloidne zobi jest radijacijski dermatitis kao posljedica zračenja određenih regija kože kod karcinoma, stoga kupke i maske s koloidnom zobi mogu značajno umanjiti nelagodu suhoće, svrbeža i eritematozne lezije.

NAČIN PRIMJENE

MASKA | 1-2 velike žlice praška u posudi pomiješati s malo tople vode do kašaste konzistencije. Nanijeti masku na lice ili željeni dio tijela i isprati nakon 10-15 minuta toplom vodom.

KUPKA | 3-4 žlice praška u kadu, pod snažan mlaz tople vode i u kupci provesti 15-20 minuta. Nježno osušiti kožu tapkanjem (ne trljati!). Po potrebi kožu vrlo kratko isprati mlakom vodom, te nanijeti losion za tijelo. Važno je paziti na dno kade ili posude (klizavo) i potrebno je nakon svake kupke dobro isprati posudu ili kadu!

Koloidna zob djeluje:
 • ANTIIRITABILNO, DERMOPROTEKTIVNO, PROTUUPALNO
 • ANTIPRURITSKI, ANTIOKSIDATIVNO, EMOLIJENTNO I KAO HUMEKTANS
 • ČISTI I UMIRUJE KOŽU
 • ANTI-AGING, SPRJEČAVA TEWL (transepiderm.gubitak vlažnosti)
 • IMUNOSTIMULATORNO NA LANGERHANSOVE STANICE

INDIKACIJE za primjenu kupki i maski s KOLOIDNOM ZOBI (koloidnom zobenom kašom USP)
 • ATOPIJSKI DERMATITIS
 • EKCEMI I URTIKARIJE
 • FOTOALERGIJSKE KOŽNE REAKCIJE
 • HERPES ZOSTER, VARICELLA ZOSTER, MOLLUSCUM CONTAGIOSUM
 • RADIJACIJSKI DERMATITIS
 • PRURITUS I OSIP KOŽE (JATROGENI ili KAO POSLJEDICA KEMOTERAPIJA)
 • SUNČANE OPEKLINE
 • UGRIZI INSEKATA
 • POST-TRETMANSKA NJEGA (kemijski pilinzi, dermoabrazija)
 • ROZACEJA
 • INFLAMATORNE AKNE
 • POSJEKOTINE I MANJE IRITACIJE KOŽE