Ulje crnog kima - od imuniteta do regulacije razine šećera u krvi

Hladno prešano ulje crnog kima (Black Cumin Oil) dobiveno je pažljivim mehaničkim tiještenjem sjemenki crnog kima (kumin, Nigella sativa, Ranunculaceae), uz dodatnu filtraciju, no bez daljnje obrade (uklanjanje kiselina, izbjeljivanje, dodavanje mirisa ili sl.)

Biljka se uzgaja u južnim regijama Europe i zapadnom dijelu Azije. Pored osnovne uloge u dobivanju ulja, sjemenke se koriste i u pekarskoj industriji za peciva. Bistro ulje ima žutu do smeđe-zelenu boju, uz specifičan začinski miris koji može biti blaži ali i vrlo intenzivan. Sadrži u prosjeku 0.5-1.5% eteričnoga ulja.

Čuva se zaštićeno od svjetlosti, nikada iznad sobne temperature, u dobro zatvorenim spremnicima ili ambalaži.

Kemig Vam nudi ulje crnog kima kao farmaceutsku sirovinu u ambalaži od 50mL-1000mL.

Istaknuli bismo i oleoTHERAPY Ulje crnog kima registriran kao dodatak prehrani pri Ministarstvu zdravlja RH.


PRIMJENA

Od osnaživanja imuniteta do regulacije razine šećera u krvi

Ulje crnog kima sadrži otprilike 70% nezasićenih masnih kiselina, vrijednih sastojaka topljivih u mastima, kao što su steroli i vitamin E, uz prosječno 1% eteričnog ulja crnog kima. Iz navedenog se smatra jednim od najvrijednijih nutritivnih suplemenata visokokvalitetnih sastojaka. Različite sastavnice eteričnog ulja crnog kima, kao što je timokinon imaju određene dokazane pozitivne učinke u regulaciji imunološkog odgovora i metabolizma organizma (liječenje alergija).

U takvom terapeutskom kontekstu tradicionalna primjena primjena dokazano se pokazala djelotvornom kao pomoć kod regulacije razine šećera u krvi, kod liječenja tegoba dišnog sustava, atopijskog dermatitisa, jetrenih i želučanih tegoba, te kao prevencija nastanka sezonskih alergija, te kod svake potrebe za osnaživanjem imunološkog sustava.


DOZIRANJE

Oralno: ½ - 1 čajne žličice 3x dnevno

Dermalno:
ujutro i navečer 1-2 kapi na kožu

Kosa: kao pakung ili 1-2 kapi u vlasište nakon pranja